Stillegging van het werkIn gebreke blijven van partijenARTIKEL 17In gebreke blijven van partijenARTIKEL 17 - Stillegging van het werk
1. De consument is bevoegd de uitvoering van het werk geheel of gedeeltelijk stil te leggen. 2. Op initiatief van de consument regelen partijen de gevolgen van de stillegging. 3. Als niet anders wordt afgesproken, geldt het volgende: . de kosten van voorzieningen die de ondernemer ten gevolge van de stillegging . moet treffen worden aan hem vergoed; . schade die de ondernemer ten gevolge van de stillegging lijdt wordt aan hem vergoed; . duurt de stillegging langer dan 14 dagen, dan heeft de ondernemer recht op betaling van het uitgevoerde werk; . duurt de stillegging van het werk langer dan 1 maand, dan is de ondernemer bevoegd het werk in onvoltooide staat te beëindigen. In dat geval wordt door partijen door middel van een gezamenlijke opneming de omvang en de toestand van het uitgevoerde werk vastgelegd en wordt afgerekend overeenkomstig het bepaalde in artikel 18. 4. De in het tweede en derde lid omschreven gevolgen treden niet in als de stillegging het gevolg is van een tekortkoming in de nakoming door de ondernemer.
COVO2010erkendvakman.nl | ALGEMENE VOORWAARDEN(COVO2010)erkendvakman.nl
snelkeuzen:01 Definities18 Opzegging 02 Werkingssfeer 11 Oplevering 09 Stelposten 12 Serviceperiode 08 Meer- en minderwerk 04 Totstandkoming van de overeenkomst 20 Bemiddelingsregeling 06 Verplichtingen van de consument 22 Nakomingsgarantie 23 Wijziging 21 Geschillenregeling 05 Verplichtingen van de ondernemer 17 Stillegging van het werk 14 In gebreke blijven van de consument: 19 Klachtenbehandeling 03 De offerte 13 Aansprakelijkheid na afloop van de serviceperiode 15 In gebreke blijven van de ondernemer: 10 Prijs en betaling 07 Onvoorziene omstandigheden 16 Opschorting van de betaling
TOELICHTINGStillegging van het werkStilleggen en opzeggen door de consument (artikelen 17 en 18)
De consument heeft het recht om het werk stil te leggen. Dit wordt ook wel het schorsen van het werk genoemd. Daar kunnen uiteenlopende redenen voor zijn. Hij kan de woning bijvoorbeeld verkopen en de aspirant-koper weet nog niet of hij belang heeft bij de verbouwing.
Als de consument het werk stillegt zijn de gevolgen geregeld in artikel 17 van de COVO 2010. Alle kosten moeten aan de ondernemer worden vergoed. Leg het werk dus niet stil zonder goede redenen.
Als de consument helemaal van de overeenkomst af wil, kan hij die geheel of gedeeltelijk opzeggen. De gevolgen daarvan zijn geregeld in artikel 18 van de COVO 2010. Alle kosten en de gederfde winst over het niet voltooide deel van het werk moeten aan de ondernemer worden vergoed.
De ondernemer heeft geen recht op vergoeding van winst en kosten als de stillegging of de opzegging aan hem te wijten is.
|